Denk jij erover om je vordering te verkopen? Er zijn verschillende manieren waarop je dit kan doen. Ook zijn er verschillende redenen waarom je een vordering zou willen verkopen. In dit artikel vertellen wij je er meer over.

Wat houdt het verkopen van een vordering in?

Er zijn drie verschillende momenten die het verschil maken ‘’hoe’’ jij je vordering kan verkopen. Het momentum maakt hierbij het verschil aan welke partij je de vordering kan verkopen.

  1. Vorderingen dienen nog verstuurd te worden naar de klant.
  2. De vordering is ingediend bij de klant, maar valt nog binnen de betalingstermijn of valt nog in de fase dat het debiteurenbeheer uitgevoerd kan worden.
  3. Het debiteurenbeheer is volledig doorlopen, er is een incasso op de vordering geweest en de vordering wordt (binnenkort) oninbaar verklaard door de gerechtsdeurwaarder.

Vordering moet nog verstuurd worden naar de klant

Op het moment dat de vordering nog niet is verstuurd naar de klant dan heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van factoring. Factoring wordt ook wel gezien als een alternatieve vorm van financiering. Door gebruik te maken van factoring worden je vorderingen 24 uur* na goedkeuring van de factuur uitbetaald. Factoring stelt als voorwaarden dat de vordering gebaseerd moet zijn op afgeronde diensten of producten en de klant dient kredietwaardig te zijn. De kredietwaardigheid van je klant geeft aan in hoeverre jouw klant in staat is om te voldoen aan zijn of haar financiële verplichtingen.

Het factoringbedrijf wacht op de betalingstermijn van de klant en zodra deze niet binnen de betalingstermijn betaald wordt, wordt het debiteurenbeheer voor je uitgevoerd.

Factoring biedt je de volgende voordelen:

  • Directe liquiditeit
  • Houd je cashflow op gang
  • Overname debiteurenbeheer
  • Verzekerd tegen het risico op faillissement van je klant

Het gebruik van factoring is naast een alternatieve vorm van financiering ook een preventieve maatregel om zekerheid te creëren dat je vordering geïnd kan worden.

De vordering is al verstuurd naar de klant

Op het moment dat je vordering is ingediend bij je klant kan je geen gebruik meer maken van factoring. Je kan er in dit geval voor kiezen om een incassobureau in te schakelen. Een incassobureau neemt het verdere proces uit handen. Het bureau start met het versturen van aanmaningen en ingebrekestellingen, ook wel het minnelijke traject genoemd. Dit zijn acties die je zelf ook kan ondernemen, maar ”vreemde ogen dwingen” zeggen ze weleens.

Als de vordering na deze acties nog niet betaald is, dan kan de deurwaarder ingeschakeld worden. Dit wordt ook wel het gerechtelijke traject genoemd. Hierbij wordt een dagvaarding uitgebracht. In de dagvaarding wordt een datum aangeven waarop je klant dient te verschijnen op de Sector Kanton van de Rechtbank. Lees hier meer over het gerechtelijke traject.

Het debiteurenbeheer is doorlopen, er is een incasso geweest en de vordering wordt oninbaar verklaard

Als je het minnelijke incassotraject zonder resultaat hebt doorlopen, heb je een keuze. Je kan ervoor kiezen om door te gaan met het gerechtelijke traject. Hierbij dien je er rekening mee te houden dat als je in het ongelijk wordt gesteld door de rechter de kosten voor de rechtszaak op jouw bordje terechtkomen. Je kan er ook voor kiezen om een vordering te verkopen aan een partij als Verkoop je vordering. Een organisatie als deze koopt vorderingen in verschillende stadiums op. Zelfs als de rechtbank al een vonnis heeft uitgesproken zijn er mogelijkheden om de vordering over te dragen.

3 redenen waarom je een vordering verkoopt

De drie meest voorkomende redenen waarom je een vordering verkoopt zijn:

  • Je bent op zoek naar directe liquiditeit
  • Je hebt geen tijd of zin meer om (negatieve) energie te steken in het achterna zitten van niet-betalende klanten
  • Je wilt een factuur verkopen, omdat het zelf niet lukt om deze betaald te krijgen

De voordelen van het verkopen van een vordering

Het verkopen van een vordering geeft je ademruimte om je te focussen op zaken waar jij goed in bent, zoals het ondernemen zelf. Je geeft de zaken waar jij veel (negatieve) energie uithaalt, namelijk uit handen en dit levert jou de tijd op om je te focussen waar het echt om draait. Of dit nou het ondernemen zelf is, of een betere privé- en werk balans. Jij bepaalt zelf wat je doet met de tijd die je overhoudt door de verkoop van je vordering.

Verkoop je vordering aan FreelanceFactoring

FreelanceFactoring biedt factoring aan. Door gebruik te maken van factoring profiteer je van de voordelen die wij hierboven al met je deelden, maar FreelanceFactoring biedt meer. FreelanceFactoring biedt namelijk een flexibele dienstverlening aan, waarbij je niet vastzit aan een langlopend contract. Je bepaalt zelf welke facturen je wel en facturen je niet via factoring laat verlopen én je probeert factoring al eens uit vanaf één factuur.

Neem gerust contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij helpen je graag verder.

Neem contact op Of probeer ons uit met één factuur