Allereerst, wat is factoring? Factoring is een alternatieve financieringsvorm dat binnen de ondernemersbranche inmiddels een begrip is geworden. Een decennium geleden was factoring voornamelijk bedoeld voor grote organisaties. Vervolgens gaven ze dan de gehele facturatie uit handen aan het factoringbedrijf. Kortom, factoring is niet langer een onbekend begrip. Zo wordt factoring ook door zelfstandigen en het mkb toegepast.
Introductie
Factoring is kort gezegd het voorfinancieren van je facturen. Jij ontvangt het geld binnen 24 uur op de rekening. En het factoringbedrijf wacht de betalingstermijn(en) af van jouw debiteur. Bekijk hieronder onze video over hoe factoring precies werkt.
Terugkomend op de voordelen. De directe uitbetaling van je facturen is niet het enige voordeel. Er zijn meer voordelen waar jij van profiteert als je gebruik maakt van factoring. Welke voordelen dat zijn? Dat bespreken we op willekeurige volgorde in deze blog.
8 redenen
Waarom maak jij als ondernemer gebruik van factoring? Dat zal per ondernemer wisselen qua antwoord. Gelukkig zijn er diverse redenen waarom het gebruik van factoring voordelig voor je uitpakt:
- Snelle uitbetaling
- Alternatieve financiering
- Gemak
- Transparantie
- Debiteurenbeheer
- Faillissementsrisico
- Flexibele financieringsvorm
- Geen minimale omzeteisen
Snelle uitbetaling
Zoals eerder vermeldt staat jouw factuurbedrag binnen 24 uur op je rekening. Dat is wel na goedkeuring van het factoringbedrijf. Een optimale dienstverlening staat bij het factoringbedrijf centraal. Net zoals een snelle uitbetaling behoort tot een van de vele voordelen. Op deze manier hoef je zelf niet langer de betalingstermijn af te wachten, maar neemt het factoringbedrijf de betalingstermijn op zich.
Alternatieve financiering
Als alternatieve financieringsvorm verschilt factoring t.o.v. de traditionele financieringsvormen. Factoring is niet te vergelijken met een mkb-krediet of een lening bij de bank. Daarom is het goed om te weten dat je bij factoring geen schuld aangaat. Het is namelijk geen lening, maar het geld waar jij als ondernemer recht op hebt. Daarnaast wordt kredietwaardigheid op een andere manier beoordeeld. Bij factoring wordt de kredietwaardigheid gebaseerd op de kredietwaardigheid van de opdrachtgever van de klant. Dat is anders bij een bancaire lening, want hier wordt gekeken naar de kredietwaardigheid van het bedrijf van de klant.
Gemak
Factoringbedrijven zorgen ervoor dat het aanvraagproces zo soepel mogelijk verloopt. Een aanvraag kan met gemak worden ingediend. Na ontvangst van de aanvraag ontvang je een offerte en wordt er ook documentatie van je opgevraagd. Dit zijn voornamelijk basisgegevens als een kopie ID, opdrachtbevestiging met de debiteur en een kopie bankafschrift.
Transparantie
Transparantie is naast een voordeel ook een must. Het factoringbedrijf dient duidelijk te zijn over de kosten die aan de dienstverlening zijn verbonden. De kosten zijn niet voor iedereen hetzelfde, want iedere ondernemer is anders. Het percentage van kosten dat wordt berekend wordt ook wel de factorfee genoemd. De factorfee is daarnaast afhankelijk van meerdere factoren. Dit percentage wordt bepaald door zowel de betalingstermijn, de hoogte van de factuur en de kredietwaardigheid van de opdrachtgever.
Debiteurenbeheer
Het debiteurenbeheer wordt voor je uit handen genomen. Een ander bijkomend voordeel waardoor er energie en tijd overblijft voor jouw onderneming. Je hoeft niet langer om te kijken naar het debiteurenbeheer en je hoeft hier ook geen speciaal personeel voor aan te nemen om het intern te houden. Een win-win situatie, want de focus verschuift naar de groei en het succes van de onderneming.
Faillissementsrisico
Naast het feit dat het debiteurenbeheer uit handen wordt genomen, wordt ook het faillissementsrisico overgenomen.
Flexibele financieringsvorm
In tegenstelling tot andere financieringsvormen is factoring flexibel van aard. Je zit bij factoring niet vast aan een abonnementsvorm of langlopend contract zoals een bancaire lening. Bovendien heb je bij factoring zelf de keuze welke facturen je wel of niet laat voorfinancieren.
Geen minimale omzeteisen
Als je gebruik wilt maken van factoring zijn er geen minimale omzeteisen aan verbonden. Je hoeft daarnaast ook geen uitgebreide documenten van jaarcijfers e.d. aan te leveren. Jaren geleden was factoring vooral gericht op grote bedrijven. Maar als startend bedrijf kom je ook voor factoring in aanmerking. Ook als je een seizoensgebonden business hebt.
Ben je overtuigd door bovenstaande 8 redenen om te kiezen voor factoring? Neem contact met ons op als je hier graag meer informatie over ontvangt, of vraag gelijk een vrijblijvende offerte aan.