Simpel gezegd wil factoring zeggen; het voorfinancieren van facturen. Voor bedrijven die behoefte hebben aan cashflow kan factoring om verschillende redenen een uitkomst bieden. Als voorbeeld, het stelt bedrijven in staat om hun debiteurenbeheer uit handen te geven aan een factoringbedrijf. Dit vermindert de noodzaak voor bedrijven om debiteurenmedewerkers in dienst te nemen. Daarnaast geeft factoring direct toegang tot het geld wat uitstaat in facturen bij opdrachtgevers zonder de betalingstermijn van 30, 60 of soms wel 90 dagen af te wachten.
Factoring verschilt in verschillende manieren van bankleningen en andere vormen van financiering. Een van de belangrijkste verschillen is dat factoring gebruikt kan worden als een middel om op een snelle manier facturen uitbetaald te krijgen, vaak zelfs binnen een dag of twee na het versturen van de factuur. Een ander verschil is dat factoring, in tegenstelling tot een lening, niet gebaseerd is op de kredietwaardigheid van de bedrijven die willen samenwerken met factoring bedrijven. In plaats daarvan kijken factoring bedrijven naar de kredietwaardigheid van de opdrachtgevers van de klant. Met andere woorden, factoring bedrijven evalueren of deze opdrachtgevers de facturen op tijd kunnen gaan betalen.
Waarom bedrijven voor factoring kiezen
-
Snelgroeiende bedrijven kunnen snel het geld ontvangen wat nodig is voor uitbreiding.
Als bedrijven een snelle groei maken krijgen ze vaak te maken met cashflow problemen als gevolg van (te) lange betaaltermijnen. Dit kan binnen een bedrijf problemen creëren, want in plaats van de focus op groei en succes te behouden moet het bedrijf opzoek naar middelen om de betalingstermijnen van facturen te overbruggen. Bedrijven die zich in een dergelijk scenario bevinden zijn niet in staat om verdere groei te realiseren, omdat ze moeten wachten totdat klanten hun rekeningen gaan betalen. Echter als bedrijven de facturen verkopen aan een factoringbedrijf krijgen zij snel toegang tot liquide middelen om zo de focus op groei te behouden.
-
Het kan moeilijk zijn voor nieuwe bedrijven om een lening te verkrijgen.
In veel gevallen geven banken geen krediet of financiering aan nieuwe of startende bedrijven. Voor deze bedrijven kan factoring een uitkomst bieden.
-
Seizoensgebonden bedrijven kunnen een uitdaging hebben om leningen te verkrijgen.
Bedrijven die alleen operationeel zijn tijdens bepaalde maanden van het jaar hebben vaak moeite om een lening te krijgen. Leningen worden meestal aangeboden aan bedrijven die een consequente en positieve cash flow kunnen laten zien. Seizoensgebonden bedrijven kunnen dit niet laten zien, omdat deze bedrijven het grootste deel van hun zaken doen tijdens bepaalde seizoenen en hierdoor dus geen consequente cash flow hebben. Met andere woorden, leningverstrekkers willen een zekerheid dat zij elke maand hun geld ontvangen. Leningen zijn dus praktisch onbruikbaar voor seizoensgebonden bedrijven en deze bedrijven kiezen dan ook vaak voor factoring.
-
Bedrijven zijn in staat om geld te verkrijgen op momenten dat dit het hardst nodig is.
Bedrijven die krap bij kas zitten worden geconfronteerd worden met operationele problemen. Niet alleen kan een tekort aan liquide middelen betekenen dat belastingen, salarissen en andere rekeningen niet betaald kunnen worden. Ook kan het de dagelijkse productie in gevaar brengen. Dit is erg nadelig voor bedrijven en kan zelfs een faillissement betekenen. In dit geval kunnen bedrijven gebruik maken van factoring om uit de cashflow problemen te blijven.
-
Bedrijven kunnen zelf kiezen welke facturen zij willen verkopen aan factoringbedrijven.
Bedrijven willen in de meeste gevallen niet al hun facturen laten factoren en dat is geen probleem. Het is mogelijk om zelf te kiezen welke facturen je via factoring laat verlopen. Dit houdt in dat je nergens aan vast zit en zelf de regie behoudt.
-
Bedrijven kunnen hun aandacht richten op operationele zaken in plaats van tijd te steken in onbetaalde facturen.
Een van de meest voorkomende redenen dat bedrijven hun facturen verkopen aan factoringbedrijven is dat de factoringbedrijven ook het debiteurenbeheer overnemen. Dit wilt zeggen dat bedrijven niet achter onbetaalde facturen aan hoeven te zitten, want dit doet het factoringbedrijf voor hen. Dit neemt bedrijven veel werk uit handen en zorgt ervoor dat er meer tijd over blijft voor operationele zaken wat bijdraagt aan de groei en succes van een bedrijf.
-
Gebruik factoring om onverwachte situaties te overleven.
Ook al is het een onaangename gedachte, soms ontstaan er situaties waardoor bedrijven onverwacht in financieel zwaar weer terecht komen. In dit soort gevallen kunnen factoringbedrijven uitkomst bieden door tijdelijke factoring aan te bieden en het bedrijf door een moeilijke periode heen te helpen.
Wilt u meer informatie over de mogelijkheden die factoring kan bieden? FreelanceFactoring is een factoringbedrijf dat zich focust op factoring voor zzp’ers, freelancers en kleine mkb’ers. Op www.freelancefactoring.com vindt u meer informatie over de dienstverlening en kunt u vrijblijvend een offerte opvragen. Liever telefonisch contact? Dan kunt u ons bereiken op 010-2262185, wij staan u graag te woord!