Het woord debiteur hoor je als ondernemer veel terug. Ook in onze dienstverlening werken wij veel met dit woord. Maar wat is betekenis van een debiteur eigenlijk?

Wat is een debiteur?

Een debiteur wordt in juridische termen schuldenaar genoemd. Simpel gezegd; een klant die nog moet betalen. Zodra een klant betaald heeft is deze geen debiteur meer. Er wordt weleens gezegd dat een debiteur je klant is, maar in feite is dit dus niet helemaal de juiste verwoording.

Het tegenovergestelde van een debiteur is een crediteur. Een crediteur is in juridische termen een ”schuldeiser”. Je bent dus crediteur als je nog geld moet ontvangen van je klant.

In het kort ben je debiteur als je nog moet betalen en je bent crediteur als je het geld nog moet ontvangen.

Als ondernemer is het belangrijk om de betekenis van deze termen te weten, want op de balans van je onderneming vind je debiteuren en crediteuren terug. Het is dan ook een term die je vaak terug hoort als je bezig bent met de boekhouding.

Debiteurenadministratie

Een debiteurenadministratie is een goede manier om zicht te krijgen in welke debiteuren er nog moeten betalen. Je kan via een debiteurenadministratie gemakkelijk bijhouden wie er te laat is met betalen. Over het algemeen betalen debiteuren gemiddeld na +- 30 dagen na ontvangst van de factuur. Als deze termijn verstrijkt is het van belang om te starten met het debiteurenbeheer.

Lees in deze blog tips hoe je jouw debiteurenbeheer kan aanpakken. Goed debiteurenbeheer zorgt ervoor dat je facturen uiteindelijk sneller betaald worden.

Factoring

Op het moment dat je de betalingstermijn wilt verkorten en het debiteurenbeheer uit handen wilt geven is factoring een goede oplossing. Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen binnen 24 uur uitbetaald en het debiteurenbeheer wordt voor jou uitgevoerd.

Meer weten over factoring? Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Neem contact op Vraag een vrijblijvende offerte aan