Een lange debiteurentermijn kan een doorn in het oog vormen. Het stagneert de groei van je onderneming, want een lange debiteurentermijn betekent ook dat je een lange periode geen toegang hebt tot dat geld. Wil jij jouw debiteurentermijn verkorten? Hiervoor geven wij je vier tips.

Om te starten is het handig om de gemiddelde debiteurentermijn te berekenen. Dit doe je gemakkelijk door de omzet te delen door het gemiddeld debiteurensaldo en dit te vermenigvuldigen met 365 dagen. Komt het aantal dagen hoger uit dan de debiteurentermijn die jij hanteert? Dan is er ruimte voor verbetering.

Tip 1: Debiteurenbeheer

Een lange debiteurentermijn gaat vaak samen met het debiteurenbeheer wat niet geheel op orde is. Doordat het debiteurenbeheer niet op orde is zie je vaak terug dat er niet voldoende overzicht is. Onvoldoende overzicht zorgt ervoor dat facturen onnodig te lang openstaan. Om je debiteurentermijn te verkorten is het belangrijk dat je start met het aanpakken van je debiteurenbeheer. Investeer tijd om het debiteurenbeheer aan te pakken of besteedt het uit.

Tip 2: Debiteurenrisico

Het debiteurenrisico is ook een factor die kan bijdragen aan een lange debiteurentermijn. Als je vooraf geen checks uitvoert om het debiteurenrisico te beperken dan is logischerwijs je debiteurenrisico hoog en loop je automatisch meer risico op een lange debiteurentermijn.

Lees het artikel over debiteurenrisico met tips hoe je het debiteurenrisico kan beperken.

Tip 3: Algemene voorwaarden

Zorg dat je algemene voorwaarden goed zijn opgesteld, zodat je hier bij een niet-betaling op kan terugkomen. Het is belangrijk om te bedenken welke voorwaarden je wilt laten gelden op ieder contract wat je aangaat. Lees meer over de algemene voorwaarden in dit artikel.

Tip 4: Debiteurentermijn verkorten door factoring?

Een andere manier om je debiteurentermijn te verkorten is door gebruik te maken van factoring. Factoring is een dienstverlening waarbij facturen binnen 24 uur betaald worden. Naast een directe betaling van facturen wordt ook je debiteurenbeheer overgenomen en geniet je van een verzekering op het faillissementsrisico.

Wil je meer informatie over factoring? Neem contact met ons op.

Contact Offerte aanvragen