Klanten waarderen FreelanceFactoring
★★★★★
★★★★★
4.9/5 uit 57 reviews

Wanbetaling

Wat is het en wat kun je er tegen doen?

Als ondernemer krijg je vroeg of laat een keer met wanbetalingen en dus wanbetalers te maken. Oftewel: een factuur die niet wordt betaald. Het is onderdeel van het ondernemersrisico. Maar hoe ga je hiermee om? Wij vertellen je meer over een wanbetaling.

5 tips om wanbetaling tegen te gaan

 

 

 

Factoring-creatief

Wat is een wanbetaling?

We leggen het uit

De definitie van wanbetaling is ‘’het niet voldoen van betalingsverplichtingen’’.Dit betekent dat een wanbetaler een persoon of bedrijf is die zijn rekeningen of facturen niet betaalt. De reden waarom een wanbetaler niet tot betaling overgaat kan divers zijn. Een wanbetaler heeft misschien het geld niet, maar het kan ook slordigheid in de administratie zijn of laksheid.

Lees hier meer over wanbetalingen

 

 

Een zzp'er werkzaam in de bouw

Onbetaalde facturen innen

Verbeter je liquiditeit

Een onbetaalde factuur innen begint met het voeren van debiteurenbeheer. Zodra een factuur te laat betaald wordt, start je met het debiteurenbeheer door een herinnering uit te sturen. Hierna volgt vaak telefonisch contact, een aanmaning en als laatste troef kan er nog een ingebrekestelling verstuurd worden.

Meer over onbetaalde facturen innen
Hoe werkt factoring? FreelanceFactoring is het factoringbedrijf voor ZZP'ers en freelancers in de zorg.

Wanbetalers aanpakken

Wanbetalers pak je aan door strikt debiteurenbeheer te voeren. Hoe je dit doet bepaal je zelf en kan je ook aanpassen op de relatie die je met je klant hebt. Zo kan je ervoor kiezen boven op het debiteurenbeheer te zitten of er juist wat meer tijd tussen te laten. Welke vorm je ook kiest, zorg ervoor dat het een weloverwogen keuze is. Doorloop daarnaast ook alle stappen van het debiteurenbeheer. Mocht je uiteindelijk een factuur over willen dragen aan een incassobureau zal je een compleet debiteurenbeheer dossier moeten aanleveren.

Zo pak jij wanbetalers aan

Aanmaning versturen

De volgende stap na een eerste herinnering

Na een eerste herinnering verstuur je vaak een aanmaning. Een aanmaning is een formele brief waarin de debiteur op strenge wijze gevraagd wordt over te gaan op betaling. Er wordt hierbij een verwachte betalingstermijn vermeld, bijvoorbeeld binnen 5 werkdagen dient de factuur voldaan te zijn en anders worden er verdere stappen ondernomen. 

Zo verstuur je een aanmaning

 

Factoring MKB ondernemer aan het werk

Hoe werkt een incassotraject?

En waar start je?

Heb je het debiteurenbeheer doorlopen, maar is je factuur nog niet betaald, dan heb je de mogelijkheid om de factuur over te dragen aan een incassobedrijf. Een incassotraject is een fors traject om een factuur betaald te krijgen. Houd er hierbij rekening mee dat de relatie die jij met een debiteur hebt niet erg in acht wordt genomen. De vraag is natuurlijk wel hoeveel deze relatie nog waard is als je debiteur toch niet betaald…

Lees meer over een incassotraject

 

Het FreelanceFactoring team, hoe werkt factoring ?

Hoe voorkom je een wanbetaling?

Voorkomen is beter dan genezen

In dit geval is voorkomen is beter dan genezen ook van toepassing. Een wanbetaler kost vaak veel negatieve energie. Energie die jij beter kan besteden aan het ondernemen zelf. Er zijn een paar dingen die je kan doen om wanbetaling te voorkomen. Wij delen er twee met je:

  1. Research
    Kijk online wat er te vinden is over je opdrachtgever, doe navraag in je netwerk of er iemand is die al eens met het bedrijf heeft samengewerkt en bezoek bijvoorbeeld het kantoor van het bedrijf eens. Het zijn allemaal vormen van informatie die je voordat je zaken gaat doen met een nieuwe klant kan verzamelen om een beeld te vormen of het bedrijf wel betrouwbaar is. Natuurlijk is dit geen waterdicht plan, maar het kan je wel een eind op weg helpen.
  2. Jaarcijfers
    Wist je dat er via verschillende websites jaarcijfers van bedrijven te vinden zijn? Het kost vaak een paar euro om een jaarverslag aan te schaffen, maar dit kan je veel geld en kopzorgen schelen. Door een jaarverslag te lezen krijg je inzicht in de financiële positie van je klant en weet je of het bedrijf jouw factuur wel kan betalen.
Facturen voorfinancieren

Voorkom wanbetaling met factoring bij FreelanceFactoring

Voorkom wanbetaling door gebruik te maken van factoring. FreelanceFactoring voert namelijk op voorhand een kredietwaardigheidscheck uit op je klant. Hierdoor weet jij direct of je beter wel of geen zaken met het bedrijf kan doen. Is jouw klant kredietwaardig dan kan FreelanceFactoring je helpen met de voorfinanciering van je factuur. Hierdoor hoef jij je écht geen zorgen meer te maken, want FreelanceFactoring neemt ook het debiteurenbeheer uit handen en verzekert het faillissementsrisico. Door gebruik te maken van FreelanceFactoring blijf jij je facturen de baas.

Probeer ons met één factuur!