Als ondernemer krijg je vroeg of laat een keer met wanbetalingen en dus wanbetalers te maken. Oftewel: een factuur die niet wordt betaald. Het is onderdeel van het ondernemersrisico. Maar hoe ga je hiermee om? Wij vertellen je meer over een wanbetaling.
De definitie van wanbetaling is ‘’het niet voldoen van betalingsverplichtingen’’.Dit betekent dat een wanbetaler een persoon of bedrijf is die zijn rekeningen of facturen niet betaalt. De reden waarom een wanbetaler niet tot betaling overgaat kan divers zijn. Een wanbetaler heeft misschien het geld niet, maar het kan ook slordigheid in de administratie zijn of laksheid.
Een onbetaalde factuur innen begint met het voeren van debiteurenbeheer. Zodra een factuur te laat betaald wordt, start je met het debiteurenbeheer door een herinnering uit te sturen. Hierna volgt vaak telefonisch contact, een aanmaning en als laatste troef kan er nog een ingebrekestelling verstuurd worden.
Wanbetalers pak je aan door strikt debiteurenbeheer te voeren. Hoe je dit doet bepaal je zelf en kan je ook aanpassen op de relatie die je met je klant hebt. Zo kan je ervoor kiezen boven op het debiteurenbeheer te zitten of er juist wat meer tijd tussen te laten. Welke vorm je ook kiest, zorg ervoor dat het een weloverwogen keuze is. Doorloop daarnaast ook alle stappen van het debiteurenbeheer. Mocht je uiteindelijk een factuur over willen dragen aan een incassobureau zal je een compleet debiteurenbeheer dossier moeten aanleveren.
Na een eerste herinnering verstuur je vaak een aanmaning. Een aanmaning is een formele brief waarin de debiteur op strenge wijze gevraagd wordt over te gaan op betaling. Er wordt hierbij een verwachte betalingstermijn vermeld, bijvoorbeeld binnen 5 werkdagen dient de factuur voldaan te zijn en anders worden er verdere stappen ondernomen.
Heb je het debiteurenbeheer doorlopen, maar is je factuur nog niet betaald, dan heb je de mogelijkheid om de factuur over te dragen aan een incassobedrijf. Een incassotraject is een fors traject om een factuur betaald te krijgen. Houd er hierbij rekening mee dat de relatie die jij met een debiteur hebt niet erg in acht wordt genomen. De vraag is natuurlijk wel hoeveel deze relatie nog waard is als je debiteur toch niet betaald…
In dit geval is voorkomen is beter dan genezen ook van toepassing. Een wanbetaler kost vaak veel negatieve energie. Energie die jij beter kan besteden aan het ondernemen zelf. Er zijn een paar dingen die je kan doen om wanbetaling te voorkomen. Wij delen er twee met je:
Voorkom wanbetaling door gebruik te maken van factoring. FreelanceFactoring voert namelijk op voorhand een kredietwaardigheidscheck uit op je klant. Hierdoor weet jij direct of je beter wel of geen zaken met het bedrijf kan doen. Is jouw klant kredietwaardig dan kan FreelanceFactoring je helpen met de voorfinanciering van je factuur. Hierdoor hoef jij je écht geen zorgen meer te maken, want FreelanceFactoring neemt ook het debiteurenbeheer uit handen en verzekert het faillissementsrisico. Door gebruik te maken van FreelanceFactoring blijf jij je facturen de baas.