Wat doet een factoringmaatschappij?

Een factoringmaatschappij biedt de dienstverlening factoring aan. Dit betekent dat facturen die via een factoringmaatschappij verlopen een stuk sneller worden betaald dan de betalingstermijn die jij met je klant hebt afgesproken. Vaak betaalt een factoringmaatschappij je factuur al binnen enkele uren uit.

Hoe werkt een factoringmaatschappij?

Factoring houdt in dat wij jouw facturen overnemen. Een factoringmaatschappij betaalt de facturen binnen 24 uur en soms nog sneller aan jou uit. De opdrachtgever betaalt hierna de factoringmaatschappij. Zo heb jij geen zorgen meer over cashflow problemen en hoef je niet meer na te denken over het debiteurenbeheer. Dat neemt de factoringmaatschappij allemaal van je over.

Wat is factoring? Factoring is een financiële dienst waarbij jouw facturen direct uitbetaald worden, ongeacht de betalingstermijn(en) van je opdrachtgever(s).

De werkwijze

De werkwijze van factoring is simpel. Jij stuurt je factuur naar de factoringmaatschappij, waarna jij binnen 24 uur je geld ontvangt. De factoringmaatschappij stuurt de factuur door naar je klant. De klant betaalt de factuur uiteindelijk aan de factoringmaatschappij waardoor de cirkel weer rond is.

De voordelen van debiteurenfinanciering via een factoringmaatschappij

Het grote voordeel van factoring is dat de betaling van jouw factuur binnen 24 uur op je rekening staat. Maar er zijn meer voordelen. Let er hierbij wel op dat de voorwaarden per factoringbedrijf kunnen verschillen:

  • Het debiteurenbeheer wordt uit handen genomen 
  • Het faillissementsrisico is verzekerd
  • Factoring is in de regel snel af te sluiten

Verschillende soorten factoringmaatschappijen

Inmiddels zijn er veel factoringmaatschappijen in de markt te vinden. Van grotere aanbieders tot kleinere. Het is aan jou de keus bij welke factoringmaatschappij jij je prettig voelt. Hieronder bespreken we een aantal verschillende werkwijzen die een factoringmaatschappij kan hanteren:

  • Traditionele of American factoring
  • Overname debiteurenbeheer
  • Overname faillissementsrisico
  • Looptijd van het contract

Deze opties kunnen je ook goed op weg helpen wat voor een soort factoringmaatschappij het beste bij jou past.

Zo kies je de juiste factoringmaatschappij

Om te beginnen is het goed om te bedenken welke vorm van factoring het beste bij je past. Er zijn twee soorten factoring van elkaar te onderscheiden. American factoring en traditionele factoring. Allereerst traditionele factoring. Dit houdt in dat je jouw gehele debiteuren portfolio overdraagt aan de factoringmaatschappij. Heb je geen behoefte om je gehele debiteuren portfolio onder te brengen bij een factoringmaatschappij? Kies dan voor American factoring. Bij American factoring bepaal je per factuur of per debiteur of je deze via factoring wilt laten verlopen.

Daarnaast zijn er voorwaarden welke per factoringbedrijf verschillen. Denk hierbij aan het volgende:

  • Wel/niet overnemen van het debiteurenbeheer
  • Wel/niet overnemen faillissementsrisico
  • De looptijd van het contract
  • Verschillen tussen American factoring en traditionele factoring

Overname debiteurenbeheer

Er zijn factoringbedrijven die jouw debiteurenbeheer overnemen. Oftewel op het moment dat jij een factuur indient heb je geen omkijken meer hebt naar de administratieve afhandeling van de factuur. Het voordeel hiervan is dat jij je kan focussen op hetgeen wat het belangrijkste is; het ondernemen zelf.

Overname faillissementsrisico

Het risico op faillissement wordt door sommige factoringmaatschappijen overgenomen. Dus ben je verzekerd op het moment dat jouw debiteur failliet gaat. Hierdoor heb je geen zorgen op het moment dat je met een debiteur in zee gaat. Mocht je twijfels hebben over de financiële positie. Van te voren controleert het factoringbedrijf, in geval van overname faillissementsrisico, de kredietwaardigheid van je debiteur.

Looptijd van het contract

Sommige factoringmaatschappijen werken met een jaarcontract of langer. Andere factoringmaatschappijen werken op basis van kortlopende contracten. Kies voor een contractvorm waar jij je prettig bij voelt. Wellicht voelt een langlopende samenwerking als een teken van vertrouwen, anderzijds kan je juist ook waarde hechten aan de flexibiliteit.

Tijdens je zoektocht naar een factoringmaatschappij is het belangrijk om op zoek te gaan naar een bedrijf wat bij je past. De voorwaarden moeten bij je passen, maar ook het contact met het bedrijf moet prettig zijn. Je gaat immers een nauwe samenwerking aan en dat valt of staat met een goede communicatie.

Traditionele of American factoring

Om te beginnen is het goed om te bedenken welke vorm van factoring het beste bij je past. Er zijn twee soorten factoring van elkaar te onderscheiden. American factoring en traditionele factoring. Allereerst traditionele factoring. Dit houdt in dat je jouw gehele debiteurenportfolio overdraagt aan de factoringmaatschappij. Heb je geen behoefte om je gehele debiteurenportfolio onder te brengen bij een factoringmaatschappij? Kies dan voor American factoring. Bij American factoring bepaal je per factuur of per debiteur of je deze via factoring wilt laten verlopen.

Verschillen tussen American factoring en traditionele factoring

Factoring voor ZZP’ers door FreelanceFactoring

FreelanceFactoring is dé factoringmaatschappij voor zzp’ers. FreelanceFactoring biedt een flexibele vorm van factoring aan, waarbij jij zelf bepaalt welke facturen je wél en welke facturen je niet via factoring wilt laten verlopen. Daarnaast neemt FreelanceFactoring het debiteurenbeheer en het faillissementsrisico over. Dit betekent dat jij je facturen de baas blijft en zorgeloos onderneemt!

Zo wordt jij klant bij FreelanceFactoring

Klant worden bij FreelanceFactoring is eenvoudig. Je start met het aanvragen van een vrijblijvende offerte. Na de offerteaanvraag neemt één van onze accountmanagers contact met je op. Als blijkt dat wij je verder kunnen helpen, ontvang je van ons een offerte op maat. Ben je akkoord met de offerte? Dan word je gemakkelijk klant door de stappen in jouw persoonlijke factoringportal te doorlopen.

Contact Offerte aanvragen