Zodra jij je factuur de deur uit stuurt begint het wachten op de betalingstermijn. Als je gebruik maakt van factoring worden jouw facturen binnen 24 uur uitbetaald. In het verleden werd factoring veelal door grote organisaties gebruikt, maar anno 2018 is factoring ook voor de kleinere ondernemer een mogelijke financieringsvorm.

Inmiddels zijn er meerdere factoringmaatschappijen in Nederland te vinden, maar iedere factoringmaatschappij heeft een eigen werkwijze. In dit artikel vertellen wij op welke punten je moet letten op het moment dat je op zoek bent naar een factoringmaatschappij.

Traditionele of American factoring

Om te beginnen is het goed om te bedenken welke vorm van factoring het beste bij je past. Er zijn twee soorten factoring van elkaar te onderscheiden. American factoring en traditionele factoring. Allereerst traditionele factoring. Dit houdt in dat je jouw gehele debiteurenportfolio overdraagt aan de factoringmaatschappij. Heb je geen behoefte om je gehele debiteurenportfolio onder te brengen bij een factoringmaatschappij? Kies dan voor American factoring. Bij American factoring bepaal je per factuur of per debiteur of je deze via factoring wilt laten verlopen.

Daarnaast zijn er voorwaarden welke per factoringbedrijf verschillen. Denk hierbij aan het volgende:

  • Wel/niet overnemen van het debiteurenbeheer
  • Wel/niet overnemen faillissementsrisico
  • De looptijd van het contract

Overname debiteurenbeheer

Er zijn factoringbedrijven die jouw debiteurenbeheer overnemen. Oftewel op het moment dat jij een factuur indient heb je geen omkijken meer hebt naar de administratieve afhandeling van de factuur. Het voordeel hiervan is dat jij je kan focussen op hetgeen wat het belangrijkste is; het ondernemen zelf.

Overname faillissementsrisico

Het risico op faillissement wordt door sommige factoringmaatschappijen overgenomen. Dus ben je verzekerd op het moment dat jouw debiteur failliet gaat. Hierdoor heb je geen zorgen op het moment dat je met een debiteur in zee gaat. Mocht je twijfels hebben over de financiële positie. Van te voren controleert het factoringbedrijf, in geval van overname faillissementsrisico, de kredietwaardigheid van je debiteur.

Looptijd van het contract

Sommige factoringmaatschappijen werken met een jaarcontract of langer. Andere factoringmaatschappijen werken op basis van kortlopende contracten. Kies voor een contractvorm waar jij je prettig bij voelt. Wellicht voelt een langlopende samenwerking als een teken van vertrouwen, anderzijds kan je juist ook waarde hechten aan de flexibiliteit.

Tijdens je zoektocht naar een factoringmaatschappij is het belangrijk om op zoek te gaan naar een bedrijf wat bij je past. De voorwaarden moeten bij je passen, maar ook het contact met het bedrijf moet prettig zijn. Je gaat immers een nauwe samenwerking aan en dat valt of staat met een goede communicatie.

FreelanceFactoring biedt American factoring aan en is gespecialiseerd in de doelgroep kleinere ondernemers (ZZP’er en klein MKB’ers). Wij bieden een flexibele samenwerking aan en bovendien gebruiken we geen langlopende contracten. Daarnaast nemen wij het debiteurenbeheer over en verzekeren wij het risico op faillissement.

Contact Offerte aanvragen